De hoofdstukken van de familiehistorie.

Klikken op de link opent een
pdf-bestand.

Algemene historie van de families Tael / Taal
De eerste generatie: Willem Taal en Elisabeth C. Taal - de Leeuw.
Bouw een bestaan

versie 0.5

De jeugd van onze ouders. Ze groeien op in Den Helder en Amsterdam. Als eenieder gaan ze naar school. Werk dient zich aan, en een toekomst verbonden aan de Helderse Melkcentrale krijgt vorm. Het gezin groeit. Oorlogstijd en evacuatie overvallen ook hen.

Een nieuw begin

versie 0.3

Periode na de tweede wereldoorlog. Niet alleen Nederland herbouwt, ook de familie moet in zekere zin in de eigen woonplaats opnieuw het bestaan hernemen. Dit speelt op meerdere velden: het wonen, het werk en het sociale leven. In een levensperiode waarin men normaliter geniet van het bereikte, moest er veel worden "veroverd".

Werkzaam leven van Willem Taal

versie 0.3

Na een opstart als jonge knecht, landt Willem aan bij de H.M.C. Daar pakt hij zijn kansen, en groeit hij in positie. Als het ware groeit hij met de melkcentrale mee. Maar maakt ook de neergang mee, en het uiteindelijk opgaan in grootschaligheid.

Maatschappelijke activiteiten

versie 0.2

In hun tijd waren beide echtgenoten deel van een verzuilde maatschappij. Daarin was het normaal sociaal maatschappelijk actief te zijn in verbanden binnen het eigen volksdeel. Deze maatschappij was ontstaan door de emancipatie van de orthodox gereformeerde protestanten, eind 19e eeuw. De kleine luijden werden groot.

De tweede generatie: Jacobus Johanneszn Taal en Aaltje Pasterkamp / Aaltje de Boer & Jan de Leeuw en Maria Blancke.
Grootouders Taal

versie 0.6

Ook de tweede generatie was visser. Jacobus trouwde met vrouwen uit Harlingen en Urk. Een groot gezin dat met een beperkt inkomen moest worden gevoed. Vader Jacobus overleed dik 20 jaar voor zijn tweede vrouw, die dus als weduwe de eindjes aan elkaar moest knopen.

Grootouders de Leeuw

versie 0.1

Opgegroeid in de hoofdstad, tijdens een cultureel veranderlijke periode eind 19e eeuw. Werd schilder in een schildersfamilie. Door concentratie van de marinewerven in Nederland, achter het werk aan, vanuit Amsterdam in Den Helder aangekomen.

De derde generatie: Johannes Taal en Wilhelmina Zuidhoek / Jacobus H. de Leeuw en Elisabeth C. Verhamme.
Overgrootouders Taal De generatie van de familie die vanuit Scheveningen naar Den Helder verhuisde. In deze plaats werd een visserij opgebouwd. Daartoe werden vissers uit andere plaatsen aangetrokken. Ook waren er veel contacten met plaatsen rond de Zuiderzee.

Overgrootouders de Leeuw

versie 0.1

Schilder in Amsterdam. Zij woonden in het centrum - Hooghte Kadijk - en later op meerdere adressen in "oost". Ook de kinderen woonden voornamelijk in de hoofdstad. Twee van hen verkenden korter en langer het buitenland; Engeland respectievelijk de US of America.

Versie 2.1 d.d. 30 jan 2017